Bedrijfsadvisering

Elke ondernemer wil goed op de hoogte zijn van de staat van de eigen onderneming. Het is goed om regelmatig te analyseren of de onderneming nog op koers ligt. De combinatie van uw cijfers en andere relevante bedrijfsinformatie vormt een goede basis om uw bestaande beleid eens tegen het licht te houden.

In deze analyse worden ontwikkelingen binnen en buiten uw organisatie meegenomen, zowel financiële-, procesmatige- en (inter)menselijke aspecten.

Advisering familiebedrijven

In vergelijking met beursgenoteerde bedrijven zijn familiebedrijven vaak winstbestendiger, stabieler. Bovendien dragen ze gemiddeld meer bij aan werkgelegenheid. Naast die positieve noties zijn er ook schaduwzijden. Familiebedrijven zijn kwetsbaar, bijvoorbeeld als het gaat om de verhouding tussen bedrijf en aandeelhouders of stakeholders. Emoties kunnen opspelen en ook kan er spanning ontstaan tussen enerzijds het genereren van inkomen en anderzijds het behoud van vermogen. En dan hebben we het nog niet gehad over de continuïteit. Ook de overdracht van de organisatie naar volgende generaties kan spanning meebrengen.

Schuiteman kent en begrijpt de veelkleurige dynamiek van een familiebedrijf. In de eerste plaats omdat we van oorsprong zelf een familiebedrijf zijn. We kennen de uitdagingen waar u voor komt te staan, maar weten door jarenlange ervaring óók de juiste oplossingen te bieden.

Bedrijfswaardering

Als ondernemer voegt u dagelijks waarde toe aan uw producten, bedrijfsprocessen en klantrelaties. Op een gegeven moment is het belangrijk om die waarde te verzilveren; bijvoorbeeld als u uw onderneming wilt verkopen of wilt overdragen aan een volgende generatie. Ook als u de kopende partij bent, is het vanzelfsprekend belangrijk om te weten welke waarde een onderneming vertegenwoordigt, zodat u op de juiste wijze de prijs kunt bepalen.

Daarbij is een deugdelijke waardering ook vanuit fiscaal oogpunt zeer relevant; als er een herstructurering op stapel staat bijvoorbeeld, of als u een fiscale beginpositie wilt markeren middels een fiscale openingsbalans.

Schuiteman Corporate Finance heeft de kennis en expertise in huis om een kwalitatief hoogwaardige bedrijfswaardering op te stellen. Hierbij gaan we af op tal van relevante variabelen en factoren en maken we gebruik van de meest actuele standaarden en kennisontwikkeling.

Bedrijfsoverdracht

Voor de gemiddelde ondernemer is de aan- of verkoop van een onderneming geen dagelijkse praktijk. Daarnaast is geen overname gelijk en zijn er tal van wisselende factoren die hierin een rol spelen. Al deze factoren worden samen met de opdrachtgever overzichtelijk in kaart gebracht om zo de koers te bepalen. De omvang en werkzaamheden van de dienstverlening wordt vooraf in overleg bepaald. Dat voorkomt dat u achteraf voor onaangename verrassingen komt te staan.

Diensten waar we u mee kunnen helpen zijn bijvoorbeeld:

  • pré-verkoopadvisering;
  • het opstellen van een informatiememorandum;
  • bedrijfswaardering;
  • zoeken naar geschikte kandidaten;
  • due diligence onderzoek;
  • begeleiding rondom financieringsaanvraag.

Of u nu een nationaal of een internationaal bedrijf koopt of verkoopt; onze specialisten zijn van alle zaken op de hoogte. Om u ook internationaal te kunnen ondersteunen is Schuiteman gelieerd aan een internationale partner. Op die manier kunnen we u binnen, maar ook buiten de landsgrenzen ondersteunen.

Als uw adviseur houden wij voor u het overzicht en de grip op het proces. Korte en heldere communicatielijnen vinden wij hierin belangrijk.

Accountancy